Dam er et af de mest populære, klassiske brætspil i Danmark, og det var blandt dem, der kunne findes i den klassiske spillepakke med plader, der både kunne bruges til Ludo, dam, skak og flere andre klassikere. Men der er faktisk mange, der aldrig har lært, hvordan spillet spilles, da Ludo typisk var førstevalget.
Bliv klogere på reglerne i dam er.
Dam spilles på en plade ligesom skak. Det vil sige, at den er ternet med mørke og lyse tern. Brikkerne minder til gengæld ikke om skak, da det blot er henholdsvis mørke og lyse brikker, der er flade og runde.
Der spilles kun på de mørke felter, og dermed må du altså kun flytte din brik enten skråt fremad til højre eller venstre. Du fjerner – eller puster, som det kaldes – modstanderens brikker ved at hoppe skråt hen over brikken og lande på feltet bagved. Det kræver altså et frit felt bagved modstanderens brik.
Herefter kan du enten vælge at fortsætte hoppet, hvis modstanderen har endnu en brik, der kan pustes, eller du kan stoppe, hvis ikke du befinder dig i en sådan situation. Hvis du kan puste en modstander, så skal det gøres; ellers må modstanderen fjerne den brik, du kunne have brugt.
Rammer du modstanderens baglinje, så kaldes din brik for en Dam, og det vises ved, at du lægger modstanderens brik ovenpå din egen. Nu kan du både bevæge dig skråt fremad og bagud til højre og venstre – men stadig kun på de mørke felter. Denne må dog ikke hoppe videre og puste flere af modstanderens brikker.
Du har vundet spillet, når din modstander ikke længere kan foretage flere træk, enten fordi de har mistet alle deres brikker, eller fordi du har fået placeret dine således, at de spærrer for modstanderens træk.